Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки

Тамбура

tambura 2019

Тамбура е струнен дрънков народен инструмент. Тя има крушовидно тяло, мост, дълъг гриф, на края на който са поставени ключовете наречени “чивии” или “чукчета”.

Струните на тамбурата са прикрепени към дървено парче, залепено за корпуса, докато от другата страна те се натягат или разпускат за нагласа на звука. На грифа са разположени грифове, които едно време са били изработвани от дърво, а сега се правят от метал. Те са номерирани от 12 до 18 и се наричат пердета. Струните се наричат “телове” или “жици” и са обикновено направени от тънка метална тел. Обикновено са 2, 4, 6, 8 или 12 на брой. Най-често срещаните тамбори са с 4 струни.

Когато се свири с нея, тамбурата се държи хоризонтално, като леко докосва гръдния кош на изпълнителя, докато струните се удрят с перце, направено най-често от черешово дърво.

Тамбурата е най-популярна в Пирин – Югоизточна България. Тя се използва като солов и групов инструмент. Има тих, приятен тон.
източник >>

Заявено от майстора…

 • Изделията, които виждате по-долу са изцяло моя изработка-ръчно. Използваните материали са качествени и спомагат за оригинална визия на всеки отделен сувенир.
 • Екологични са на база материали: дърво, бои/водна основа/, техники и финишно покритие.
 • Ръчен надпис с пирограф или тънкописец включен в цената на изделието, в зависимост от предназначението му:ключодържател,магнит, поставка.
 • Цените се договарят индивидуално съобразно: време за изработка, количество и вложени материали и труд/техники на изработка/
 • Време за изпълнение.  Времето за изработка на всяка поръчка е индивидуално. Имам технологично време за отделните етапи от изработка на детайлите включени в сувенирът, който сте си избрали да Ви изработя. При повечето спешни поръчки, които съм изпълнявал в тази насока са били с компромис в някоя насока от моя страна.
 • Какво не правя? Не изработвам сувенири , които копират изделия на колеги.

Тамбура – 5 см

5см

Тамбура – 8 см

 • размери – 8/3 см
 • материал – дърво, байц. Повърхностно покритие: ленено масло, восъчен финиш.
 • Предназначение: мартеница, пано, аксесоар за фолклорна кукла, мартеници, пано, декурации, подарък за гости на сватба, тържество, юбилей и др.
 • изделието не е обвързано с поръчка и на други фигурки публикувани на тази страница.
  Забележка: /снимката е илюстративна/
украсена

контакти:
plamen.gerganoff@gmail.com
0878357265 – viber

Присъедини се към Пламен Герганов сувенири https://invite.viber.com/?g2=AQAXYWlldo9BWkp7HYJmlvxrGLR%2BXUNLW2eoJAKHHppZf54e4GXQnXz0Y6iXSU63 във Viber!

https://www.facebook.com/gerganov.eu/

 

https://instagram.com/gerganof

Реклама