Естествен байц

Приятели са ме питали от къде да си закупят байц в по-големи разфасовки? Обикновено ги продават в шишенца по 50ml. Рецептата, която ще предложа е изключително евтина. Няма вредни съставки или опасни процедури при нея.
1. Калиев перманганат
2. Вода

Калиев перманганат можете да закупите от аптеката без рецепта. 

Водата е от …чешмата.

Пригответе съд в който ще разтворите калиевия перманганат. Буркан с капачка. Купичка или нещо подобно. Разтвора лесно се измива със сапунена вода от съдовете, така, че не е задължително да е стар неизползваем съд. Разтвора на калиев перманганат във вода губи свойствата си при престояване. Независимо дали съда в който го запазвате е затворен или не. В зависимост каква плътност искате на постигнете при оцветяване на дървото е и количеството перманганат който ще разтворите във водата. При малко количество се добива бледо розов цвят на разтвора. При по-голямо количество достига до тъмно синьо. При нанасяне върху дървото пигментацията е от светло кафяво до тъмно кафяв палисандър. 

При разтварянето имайте предвид, че може да Ви оцвети пръстите в кафяво. Измива се, но с упорито триене със сапун и гъба. Петната от калий попаднали върху дрехи се отмиват, но трудно. Отново зависи колко наситен е бил разтвора и дали петното не е престояло. При изсъхване се оцветява по-дълбоко тъканта и изпирането е по-трудно.
Тази рецепта е подходяща за оцветяване на по-големи площи като огради, дървени греди, стара дограма /изшкурена от блажна боя/ или барака на двора от стари дъски, за които се налага по-голямо количество байц и уеднаквяване на цвета.
Запечатването на дървото след оцветяване с байц ще опиша в друга публикация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s