Разтваряне на шеллак

Шеллак се използва още от древността и е доста стар метод за финишно съхранение на дървени повърхности. В днешно време се използва и за финишна обработка при декупаж.
Какво е шеллак?

ЧЕРВЕН ШЕЛЛАК — RESINA LACCA

Добиване.
Червеният шеллак се добива от изпражненията на женската гумена въшка.

След оплождането й тя се впива в младите клончета на гумените растения (лаково дърво), изсмуква от тях смола, която, като премине през вътрешността й, излиза във вид на изпражнение, което има характерен оранжев до светложълт цвят.
Така че шеллакът е смола, която има отчасти животински, отчасти растителен произход;

Изпражненията на многобройните въшки се откъсват ведно с клончетата и се обваряват в топла вода. Впоследствие по особени фабрични методи се получава шеллак.

Свойства.
Продава се във вид на различно оцветени блестящи люспи. Най-доброкачественият шеллак е оранжевият. Шеллакът се разтваря в амоняк, спирт, боракс, етер и основи. Не се разтваря в бензин и терпентиново масло.

Опити.
Ако желаем да се уверим дали шеллакът е имитиран с колофон, поставяме го в бензин или двойно пречистено терпентиново масло. Ако се разтвори, това показва, че има колофон, който е разтворим в тези разредители.

От шеллака може да се направи освен алкохолен фирнис още и така нареченият воден фирнис. Състои се от 150 г шеллак, 50 г боракс и 1 литър вода.

БЯЛ  ШЕЛЛАК

Добиване. Белият шеллак се добива от червения, като му се действува с хлорна вар. Продава се във вид на увити бели пръчки, късове или на прах.

Съхраняване.
Много е важно съхраняването на белия шеллак. Той трябва да стои винаги под вода и на тъмно. Ако не се съхранява по този начин, изгубва способността си да се разтваря в спирт даже и тогава, когато го накисваме предварително в етер.

Свойства.
Има същите свойства, както червеният шеллак. Не оцветява грунда, направен с цинквайс. Белият шеллак бива подправян с колофон. Начините за разпознаване на последния са същите, както при червения (с поставяне в бензин или двойно пречистено терпентиново масло).

Забележка.
При разтваряне на червения и белия шеллак в спирт на дъното на спирта често се образува бяла утайка. Тя е неутрална към боите маса. Ако желаем да я отстраним, наливаме в разтвора бензин, който се свързва с нея и образува неразтворима в спирта смес.
При внимателно отливане тя се отстранява от фирниса.

© Кирил Цонев, “Технология на изящните изкуства”, София 1974
източник >>


Предлагам видеото на един руснак, който доста добре обяснява. Моето видео е малко по-надолу.

Шеллак люспи който аз ползвам  и съм доволен е от София магазин Кобалт, ул „Шипка“ 6 СБХ – партер сайт >> Предлагат и онлайн поръчки за доставки. Другата съставка – денатуриран спирт/спирт за горене/ я има във почти всеки пагазин за строителни материали.

Фирма Арти колорс >> предлага разтворен шеллак. Препоръчвам го ако проекта Ви е спешен и не разполагате с време и място за разтваряне на шеллак на люспи.


Една тънкост, която открих напоследък е
Балата

Балата представлява отвътре стари вълнени чорапи увити в обвивка от 2-3 слоя памучно трико.
Чорапът се полива отвътре с около 1-2 супени лъжици шеллак, така че шеллакът се  пропива и в трикото и след това го поставете в затворен буркан (който обръщате нагоре с дъното за да не се изпарява спирта). Моля, не добавяйте твърде много шеллак, той далеч не трябва да капе от балата! Чорапът може и трябва да остане да се използва за дълго време, а трико обвивката  може да се наложи да се сменя често. Платът се прокъсва често.

източник>>

One thought on “Разтваряне на шеллак

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s